Volkswagen dünyasının en temel noktalarından birisi, uzun yıllardır araçlarında kullandığı otomatik şanzımanı DSG’dir. İngilizce açılımı “direct shift gearbox” olan bu şanzımanı tipi, Alman marka ile bilinir olmuştur. Benzer sistemler Getrug üretimi Powershift ve EDC şanzımanlarda da kullanılmaktadır. Dünyanın en hızlı ve sorunsuz vites geçişini sağlayan otomatik şanzımanlarından birisi olan DSG, kendi içerisinde ıslak ve kuru kavrama olarak ikiye ayrılmaktadır.
Kuru kavrama DSG’ler VW’nin açıklamalarına göre “Daha küçük motorlar için; maksimum torku 250 nm olan motorlara” uygun olarak üretilmiştir. Buradaki çift debriyaj, yağ banyosu olmaksızın kuru bir şekilde çalışır.
Islak tip olan 6 ileri şanzıman daha yavaş vites atmakta, kuru tip kavramalı araçlarda vites geçişleri daha hızlı olmaktadır.
Burada akıllara takılan en büyük soru, kuru kavrama DSG yağsız çalışıp çalışmadığıdır. Tabi ki hayır…. Fakat ikisinde kullanılan yağ oranı farklıdır. Eğer 6 ileri kuru kavrama DSG şanzımanlı araç alırsanız ekstradan yağ havuzunda bulunduğu için biraz daha fazla ağırdır ama yüksek torka dayanıklı olduğu için ömrü daha uzundur. Genellikle 60.000 kilometre de bir şanzıman yağının değişimi yapılır ve bu da ek maliyet getirdiği için bakıma ek ücret olarak yansır. Fakat 6 ileri DSG için daha sağlıklı diyebiliriz.
7 ileri DSG kuru kavrama şanzımanlı Volkswagen Grubu araçları genellikle düşük tork modellerinde tercih edilmektedir. Bu şanzıman tipinin bakım maliyeti çok düşüktür. Fakat ömür konusunda aynı şeyleri söyleyemeyiz. Sürekli dur kalk trafiklerde ısınma sorunu yaşanması, 250 nm tork sınırındaki araçlarda daha çok zorlanmasından dolayı şanzıman ömründe kısalma ve sorun yaşanması daha sık oluyor. Bu arada 7 ileri DSG kuru kavramalı şanzıman daha hafiftir.
Birde DSG kodlarına göre kuru ve ıslak kavramalı modelleri şunlardır:
DQ200 7 ileri DSG – maksimum tork değeri 250 nm – Kuru Kavrama
DQ250 6 ileri DSG – maksimum tork değeri 400 – Islak Kavrama
DQ380 7 ileri DSG – maksimum tork değeri 380 – Islak Kavrama
DQ381 7 ileri DSG – maksimum tork değeri 420-430 – Islak Kavrama
DQ500 7 ileri DSG – maksimum tork değeri 600 – Islak Kavrama
DQ511 10 ileri DSG – maksimum tork değeri 550 – Islak Kavrama
DL382 7 ileri DSG – maksimum tork değeri 400 – Islak Kavrama
DL501 7 ileri DSG – maksimum tork değeri 600 – Islak Kavrama
Son Yorumlar